Auto reģistrācija: ES atņems Latvijai "monopolu"

Jaunais regulējums, ko šobrīd izskata Eiropas Komisija, var novest pie tā, ka Latvijas iedzīvotāji varēs brīvi izmantot citās Eiropas Savienības valstīs reģistrētas automašīnas. Tas varētu radīt zaudējumus Latvijas budžetam, vēsta rus.lsm.lv ar atsauci uz LTV7 televīzijas raidījumu "Šovakar".
Šobrīd Latvijas likumi neļauj reģistrēt automašīnu ārvalstīs un maksāt ceļa nodokļus. Latvijā lietota auto pirmreizēja reģistrācija maksā vairākus simtus eiro, savukārt Vācijā, Slovākijā un virknē citu valstu šis process maksā no 30 līdz 50 eiro, bet Zviedrijā tas ir bez maksas. Gada transporta nodoklis vieglajām automašīnām Latvijā var būt lielāks par 200 eiro, savukārt Lietuvā, Igaunijā un vēl četrās Eiropas Savienības valstīs tas ir iekļauts pārdotās degvielas cenā.

"Pašlaik Eiropas Komisijā izskatāmā direktīva dos tiesības atsevišķos gadījumos Latvijā lietot citā valstī reģistrētu automašīnu. Piemēram, ja automašīna ir reģistrēta uzņēmumam, vai personai, kura uz laiku ir bijusi ārpus Latvijas. vairāk nekā sešus mēnešus, vai bieži ceļo ārpus darba, vai ir ciešas ģimenes saites uz ārzemēm,» sacīja CSDD pārstāve Agnese Korbe.

Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere sacīja, ka Eiropas Komisijas aplēses vienkāršotās reģistrācijas procedūras rezultātā uzņēmumiem un privātpersonām gadā varētu ietaupīt pusotru miljardu eiro. Valstīs, kurās ir augsti nodokļi par automašīnu reģistrāciju un lietošanu, tas var novest pie nodokļu iekasēšanas samazināšanās, kas, piemēram, Latvijā ir ievērojama.http://fiatforum.lv/http://fiatforum.lv/

1256 0 14.03.2023